Vancouver Proclaims March 1, 2018 as “Great Big Crunch for Healthy School Food Day”

We are thrilled to share the City of Vancouver’s proclamation of March 1, 2018 as “Great Big Crunch for Healthy School Food Day” in Vancouver!

Councillor Adriane Carr, on behalf of the Mayor of Vancouver Gregor Robertson, presented the proclamation to the Children and Youth working group and the Vancouver Food Policy Council.

To learn more about the #GreatBigCrunch, visit the Coalition for Healthy School Food, and Food Share.

PROCLAMATION:

Whereas the City of Vancouver is dedicated to supporting a just and sustainable food system;

And Whereas the Vancouver Food Policy Council is a member of the national Coalition for Healthy School Food;

And Whereas Canada remains one of the only Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) nations without a federally supported school meal program which has been called for by the United Nations Special Rapporteur on the Right to Food;

And Whereas a recent UNICEF report ranked Canada 37 of 41 high income countries around the provision of healthy food to children;

And Whereas school food programs are one tool for addressing childhood hunger at school;

And Whereas school food programs and have been proven to increase scholastic success across socio-economic classes and increase children’s consumption of vegetables, fruits, and other healthy foods, and decrease the consumption of unhealthy ones;

And Whereas: The Great Big Crunch is a key initiative of the Coalition for Healthy School Food that celebrates healthy food for all children and youth across Canada;

Therefore be it resolved: I, Gregor Robertson, Mayor of the City of Vancouver, and City Council DO HEREBY PROCLAIM that the day of March 1, 2018 as

“THE GREAT BIG CRUNCH FOR HEALTHY SCHOOL FOOD DAY” in the City of Vancouver

February 28, 2018 agenda

1 Homelands acknowledgement and introductions 10 min 6:00-6:10
“We acknowledge that we are on the unceded homelands of the ʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), sḵwx̱wú7mesh (Squamish), and sel̓íl̓witulh (Tsleil-Waututh) Nations and we give thanks for their generosity and hospitality on these lands”
2 Approve minutes from January meeting 5 min 6:10-6:15
3 Leadership Update 10 min 6:15-6:25
4 Liaison Updates 15 min 6:25-6:40
●     City Councillors – Adriane Carr & Heather Deal
●     Parks Board Commissioner – Michael Wiebe
●     Parks Board Staff – Rebecca Till
●     VSB Trustee – Joy Alexander
●     City Staff – Sarah Carten
●     Metro Vancouver – Jaspal Marwah
●     Vancouver Coastal Health – Claire Gram
●     Ministry of Agriculture – Lindsay Bisschop
5 VFPC Updates 25 min 6:40-7:05
●     Reconciliation Training
●     Park Board Local Food Action / Capital Plan
●     All Our Father’s Relations film screening
●     Great Big Crunch
6 Slack Demonstration / Training 15 min 7:05-7:20
  Break 10 min 7:20-7:30
7 Introduction of Food Justice and the Buffer Zone 10 min 7:30-7:40
8 Strategic Planning – 2018 Key Priorities 30 min 7:40-8:10
  ●     Reconciliation / Decolonizing the Vancouver Food System
●     Membership Structure & VFPC post 2018 Election
●     Food on the Election Table
9 Strategic Planning – 2018 Map the Meetings 10 min 8:10-8:20
10 Bread Basket
●     Food Tank Policy Summit draw
●     Endorsement Policy Review
10 min 8:20-8:30
11 Motion to adjourn   8:30

January 31, 2018 agenda

1 Homelands acknowledgement and introductions 10 min 6:00-10
We acknowledge that we are meeting on the unceded homelands of the ʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), swx̱wú7mesh (Squamish), and mi ce:p kʷətxʷiləm (Tsleil-Waututh) Nations and we give thanks for their generosity and hospitality on these lands.

Introductions:

  • VFPC members and liaisons first
  • Then invite audience
2 Approve minutes from October meeting 5 min 6:10-15
3 Introducing Incoming Liaisons 5 min 6:15-20
4 Liaison Updates 15 min 6:20-35
  • City Councillors – Adriane Carr & Heather Deal
  • Parks Board Commissioner – Michael Wiebe
  • Parks Board Staff – Rebecca Till & Megan Herod
  • Vancouver Coastal Health – Claire Gram
  • Youth Food Policy Council – Crecien Bencio
5 City Staff Liaison Update: Redefining Food Assets (10 mins) 6:35-45
·         Background (Sarah Carten)

Identify interested members for further involvement

6 Children and Youth Working Group Update 15 min 6:45-7:00
  • Working group update
  • Motion on the Big Crunch
7 Reconciliation Training Planning Update 30 min 7:00-7:30
  • Update and decision making regarding All Our Father’s Relations film screening, and two reconciliation training sessions for VFPC members and liaisons
BREAK 10 min 7:30-40
8 Priorities for 2018 and Organizing without Co-Chairs 40 min 7:45-8:25
  • Recap of major outcomes from November/December discussions:
    • Shared leadership model rather than co-chairs in 2018
    • Suggested priorities for 2018: reconciliation, food on the municipal election agenda, VFPC post-election, connecting with other advisory committees, and any working group priorities
    • Proposed new communication method through Slack
  • Discussion
  • Goal of discussion (at minimum): identify leaders for February meeting including coordination and chairing
9 Bread Basket

  • School board liaison
5 min 8:25-30
10 Motion to adjourn 8:30

 

October Meeting Agenda

1 Homelands acknowledgement and introductions 10 min 6:00-6:10
“We acknowledge that we are on the unceded homelands of the ʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), sḵwx̱wú7mesh (Squamish), and sel̓íl̓witulh (Tsleil-Waututh) Nations and we give thanks for their generosity and hospitality on these lands”
2 Approve minutes from September meeting 5 min 6:10-6:15
3 Liaison Updates 20 min 6:15-6:35
●     City Councillors – Adriane Carr & Heather Deal
●     Parks Board Commissioner – Michael Wiebe
●     Parks Board Staff – Rebecca Till
●     City Staff – James O’Neill & Sarah Carten
●     Metro Vancouver – Theresa Duynstee
●     Vancouver Coastal Health – Claire Gram
●     Ministry of Agriculture – Emma Holmes
●     Youth Food Policy Council – Crecien Bencio
●     Special Representative – Janet Fraser
4 Working Group Updates 15 min 6:35-6:50
●     Cross-Working Group Leaders Bi-Monthly Meeting
●     Children and Youth
●     Development
●     Food Justice
●     Urban Farming
●     Waste
5 Wild Salmon Caravan Vancouver Feast Report Back 10 min 6:50-7:00
  Break 10 min 7:00-7:10
6 VanPlay: Parks Board Master Planning Process | Katherine Howard and Megan Herod 30 min 7:10-7:40
7 City of Vancouver Single-Use Items Reduction Strategy | Waste Working Group 20 min 7:40-8:00
  ●     http://vancouver.ca/green-vancouver/single-use-items.aspx
●     http://council.vancouver.ca/20170627/documents/rr1b.pdf
●     http://vancouver.ca/files/cov/single-use-consultation-paper-9-12-2017.pdf
8 VFPC Truth and Reconciliation training and public engagement funding request 10 min 8:00-8:10
9 2017-2018 VFPC Work Plan Update 10 min 8:10-8:20
10 Bread Basket
●     Co-chair transition
●     Council of Councils Meeting
●     Agenda setting
10 min 8:20-8:30
11 Motion to adjourn   8:30

Wild Salmon Caravan 2017

For thousands of years, the wild salmon have been our most important Indigenous food, and cultural and ecological keystone species in BC. They are an indicator of the health and integrity of the Indigenous land and food system on which the health and functioning of the entire agri-food system is based. They feed the entire Pacific Temperate Rainforest as well as many species including the bears, the wolves, the eagles, and our families and communities.

We invite everyone to come out in colourful and creative expressions of love for wild salmon in parades, banners, posters, music, storytelling, regalia etc.

Wild salmon hear our songs!

Celebrate the spirit of wild salmon!

Transform the darkness surrounding the industrial storm that is killing wild salmon.

Swim with us! Get involved in the #WSC2017.

September VFPC Meeting – at Woodwards Building

Please note – Due to the by-election taking place this month, the VFPC’s September 13th, 2017 meeting will be held at Woodwards Building, 111 Hasting Street, 5th Floor, immediately outside of the elevators.

Meeting Agenda
September 13, 2017, 6:00- 8:30 pm
Location: Woodwards Building, 111 Hasting Street, 5th Floor
Chairs: Caitlin Dorward, David Speight (acting)
Regrets: Stefan Misse, Stephanie Lim

1 Homelands acknowledgement and introductions 10 min 6:00-10
We acknowledge that we are meeting on the unceded homelands of the ʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), sḵwx̱wú7mesh (Squamish), and sel̓íl̓witulh (Tsleil-Waututh) Nations and we give thanks for their generosity and hospitality.
2 Approve minutes from June and July meetings 5 min 6:10-15
3 Liaison Updates 15 min 6:15-30
4 Working Group Updates 10 min 6:30-40
5 Wild Salmon Caravan Vancouver Feast Working Group  Update 30 min 6:40-7:10
 
  • Update on progress
  • Requests for equipment, food donations, and support
  Break 10 min 7:10-20
6 Food Strategy Action Plan 2010-2020: Update from James O’Neill and Sarah Carten 40 min 7:20-8:00
  • Presentation on changes to the Action Plan  (10 mins)
    -New Focus Areas (Reconciliation, Food Access, Resilience)
    – Discussion (30 mins)
  • Can the VFPC support the Action Plan moving forward to City Council?
  • In what ways can the FPC assist in implementing the actions?
7 VFPC Submission to Agriculture and Agri-Food Canada on the National Food Policy 20 mins 8:00-20
 
  • Does the VFPC support the submission of the letter?
8 Bread Basket 10 min 8:20-30
9 Motion to adjourn
And invitation to post-meeting social gathering
  8:30

July 19th Agenda

Join us for our July 19th Meeting! | Where: Town Hall Room Vancouver City Hall

You can find a detailed Agenda here.

  • Homelands acknowledgement and round of introductions
  • Approve minutes from June 2017 meeting
  • Liaison Updates
    • City Councillors
    • Parks Board Commissioner
    • Parks Board Staff – Rebecca Till
    • Other liaisons – time permitting
  • Wild Salmon Caravan: Update and Discussion of VFPC Role
  • National Food Policy Report Back & Next Steps
  •  Climate Change Adaptation and Resilience in our Food System: Exploring how the VFPC can Support Climate Action
    • Dr. Tara Moreau (VFPC) – Introduction
    • Sara Muir Owen (Pacific Institute for Climate Solutions) – BC Mitigation and Adaptation
  • Priorities and Projects
    • Dr. Sean Smukler (UBC) – Regional farming adaptation strategies
    • Kate Menzes and Dr. Art Bomke (SPEC) – Urban Farming Adaptation and Extension
    • Katie McPherson (City of Vancouver) – Resiliency Strategy
  • Bread Basket
  • Motion to adjourn

Agenda for June 21 meeting

Co-Chairs: Kimberley Hodgson and Caitlin Dorward

  1. Homelands acknowledgement and acknowledgement of National Aboriginal Day (6:00-15)
  2. Approval of May 2017 meeting minutes (6:15-20)
  3. Working Group Update: Children & Youth Food WG
    ● Motion on a National School Food Program (6:20-35)
  4. VFPC Priorities for “A Food Policy for Canada” Summit (6:35-7:20)

Background: Caitlin and Kim will be representing the VFPC at a June 22-23 Summit being held by the federal gov’t to gather input on the development of “A Food Policy for Canada”. Specifically, they are consulting on the themes of

  • Increasing access to affordable food;
  • Improving health and food safety;
  • Conserving our soil, water, and air; and,
  • Growing more high-quality food.

The goal of this working session is to articulate the VFPC’s policy priorities related to these themes (and beyond), and priorities related to the implementation/administration of the Food Policy for Canada, for Caitlin and Kim to represent at the summit.
● Overview and explanation of session (5 minutes)
● Small Group Discussion in four thematic breakout groups (40 minutes)
○ Part A: What are our priorities related to the theme? How do these priorities align with the Gov’t’s priorities?
○ Part B: What priorities don’t fit? What’s missing?

Break (7:20-30)

4. (continuation from before break (7:30-8:20)
● Large Group Discussion
○ Part A: small group note takers report back (5 mins each)
○ Part B: discussion (15 mins)
● Recap & Confirm (10 mins)

5. Bread Basket (8:20-30)
6. Motion to Adjourn and move to social gathering 8:30