Upcoming Event: Domestic Hunger in the USA & Canada – Towards Food & Social Justice

Tuesday, October 2nd  |  7:00pm – 8:30pm

Mount Pleasant Neighbourhood House (800 East Broadway, Vancouver)

The Vancouver Food Policy Council is pleased to partner with the UBC School of Social Work to offer this unique panel discussion as part of the 2018 Sustenance Festival.

Join us for an evening of conversation with authors Graham Riches and Andy Fisher. Both of their recently published books critically explore the root causes of food insecurity in the Global North. Their work puts the adequacy of food banks on trial as a primary solution to this nation-wide issue. We will hear from both authors, and open up the room for conversation and questions from the audience.

Andy Fisher is a leading national expert on community food security in the USA, and author of the recently published Big Hunger: The Unholy Alliance between Corporate America and Anti Hunger Groups (MIT Press, 2017). He is a co-founder of the Community Food Security Coalition (CFSC), which has successfully brought together food security advocates across the country and influenced federal nutritional legislation. More recently he served as the Executive Director at Portland Fruit Tree Program (2015-2017). Andy Fisher currently consults on various food system organizations and speaks throughout North America about his vision for addressing hunger.

Graham Riches is a former Director of UBC’s School of Social Work (1998 – 2008), and author of Food Bank Nations: Poverty, Corporate Charity and the Right to Food (Routledge, 2018). He is a co-founder of Vancouver Food Policy Council and has written extensively about food poverty in Canada and first world hunger in wealthy nation states from a right to food perspective.

Moderated by David Speight, Vancouver Food Policy Council Co-Chair, Executive Chef & Culinary Director, UBC Food Services

Co-hosted by: UBC School of Social Work and Vancouver Food Policy Council in collaboration with the 2018 Sustenance Festival.

Light refreshments with be provided. No RSVP required to this free event.

Accessibility

  • Venue has physically accessible doorways for wheelchair access
  • Venue has elevator/ramp to access event space
  • Venue has physically accessible washrooms

Help us spread the word – share the event with friends on Facebook!

The Wild Salmon Caravan is Coming to Vancouver this Saturday

Hello Vancouver Food Policy Friends,

The Wild Salmon Caravan is coming to Vancouver this weekend, and we hope you can join in the festivities – as a participant, volunteer, or both!

The Caravan is an annual celebration that follows and celebrates wild salmon as they migrate all the way from the Salish Sea to the Adams River. It stops in communities along the way, and will begin in Vancouver on Saturday, September 22 with a lively splash of creativity and cultural expressions of reverence for wild salmon. We hope to see you there!

Event Details
– Saturday, Sept. 22
– 10am  – Parade from Vancouver Art Gallery to the Roundhouse Community Centre via Georgia, Granville & Davie
– 11:30 – 3:30pm – Salmon Ceremony & Performances by Melawmen Collective, Just & more
– For more details view the event program

Calling All Volunteers
Can you lend a hand? There are lots of ways to get involved, whether it’s helping with set up, preparing the feast or child care.
Take a peek at the Volunteer Schedule here!
OR email the volunteer coordinator, Amy Schwab directly – aschwab01@hotmail.com

Learn about the purpose, vision and values of the Wild Salmon Caravan: wildsalmoncaravan.ca
Follow the Caravan on Facebook: www.facebook.com/wildsalmoncaravan

We acknowledge that we are on the unceded, occupied, ancestral and traditional lands of the xʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), Sḵwx̱wú7mesh (Squamish), and səl̓ilwətaɁɬ (Tsleil-Waututh) nations.

September 12th Meeting Agenda

Wednesday September 12th, 6:00- 8:30 pm

Location: Committee Room #1, Vancouver City Hall

 

1 Homelands acknowledgement and introductions 10 min 6:00-10
“We acknowledge that we are on the unceded homelands of the ʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), sḵwx̱wú7mesh (Squamish), and sel̓íl̓witulh (Tsleil-Waututh) Nations and we give thanks for their generosity and hospitality on these lands”
2 Approve minutes from July meeting 10 min 6:10-20
3 Liaison Updates 15 min 6:20-35
  •  City Councillors – Adriane Carr & Heather Deal
  • Parks Board Commissioner – Michael Wiebe
  • Parks Board Staff – Megan Herod
  • VSB Trustee – Joy Alexander
  • City Staff – Sarah Carten
  • Vancouver Coastal Health – Claire Gram
  • Ministry of Agriculture – Lindsay Bisschop
4 Wild Salmon Caravan Update 15 min 6:35-6:50
5 Letter of Support – Cedar Cottage Community Garden 15 min 6:50-7:05
6 Motions for October Meeting 15 min 7:05-7:20
7 Big Hunger & Food Bank Nation Event Update 5 min 7:20-7:25
8 Break 15 min 7:25-7:40
9 Election Working Group Update 15 min 7:40-7:55
10 Working Group Recommendations 30 min 7:55-8:25
11 Bread Basket 5 min 8:25-30
12 Motion to adjourn   8:30